Tržno vrtnarjenje, kjer na zelo majhni površini, tipično manj kot pol hektara za enega kmetovalca, pridelujemo predvsem zelenjavo in ostale pridelke za neposredno prodajo, je delovno zelo intenzivna tehnika pridelave. Največ dela se namreč opravi ročno, brez težke mehanizacije, brez oranja. A zato je energetsko zelo učinkovito in zaradi načina obdelave tal omogoča in spodbuja biodiverziteto v tleh in tudi nad tlemi. Zaradi nizkega kapitalskega vložka in majhnih potrebnih površin je verjetno najbolj primerna za potencialne kmetovalce, ki šele začenjajo kmetovati.

V projektu z zbiranjem, urejanjem in objavo znanja izkušenih domačih tržnih vrtnarjev omogočamo, da bo to znanje dostopno vsem, ki bi radi začeli tržno vrtnariti, mogoče povečali svoj vrt do te mere, da bi lahko prodajali pridelke; mogoče preusmerili del kmetije v to ali pa že kmetujejo na ta način, pa bi radi izboljšali svoje rezultate. S tem želimo omogočiti tržno pridelavo širšemu krogu ljudi, hkrati pa s povečanjem deleža lokalno pridelane hrane z manjšo porabo energije zmanjšati obremenjevanje okolja zaradi pridelave hrane.

EIP pilotni projekt poteka v letu 2024.
Partnerji projekti smo: Čarna d.o.o., vodilni partner; Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, Univerza v Mariboru, fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Jan Avsenik s.p., kmetije: Ira Zorko, Boris Uranjek, Sedem čez devet, d.o.o., Tilen Praprotnik